Kouluttajat

NOME-kouluttajat
Mika Sarekivi, Anu Pesonen, Riitta Koivisto, Pasi Pöppönen, Tarja Tuhola, Tiina Mursula, Terhi Kantanen ja Pasi Puttonen.

Mika Sarekivi

Olen Mika Sarekivi, yrittäjä Ulvilasta. Minulla on tällä hetkellä sijoituksessa 5v flatti narttu sekä 11 vuotias käyttökultsunarttu. Kouluttajana olen toiminut mm. Nomessa, Tokossa sekä Pelastus ja Palveluskoiralajeissa vuodesta 2003 lähtien. Toimin tällä hetkellä Porin Palveluskoirakerhon puheenjohtajana. Vapaa-aikani kuluu suurilta osin ralliauton kimpussa sekä muiden koiria/ohjaajia koulutellessa.  Kiitos kutsusta nähdään kesäleirillä!

Anu Pesonen

Hei. Olen Anu Pesonen,koiraharrastaja Jyväskylästä. Olen ollut oman yhdistyksen toiminnassa mukana useamman vuoden,kouluttajana,talkoilijana, hallituksen varajäsenenä ja nyt tänä vuonna varsinaisena jäsenenä. Kotonamme asustelee minun ja mieheni lisäksi 3 käyttislabbista.9,5 ja 2 vuotiaat. Kahden nuorimman kanssa käydään metsästys kokeissa ja kaikkien kanssa käytännön metsällä. Talvisin käymme noseworkissa ja rallitokossa. Kiitän kutsusta tulla teidän kanssa touhuilemaan, nähdään leirillä! 

Riitta Koivisto (kuva Kirsi Launomaa)

Olen Riitta Koivisto Jämsänkoskelta. Noutajamaailma tuli tutuksi ensimmäisen oman koiran kanssa v -98. Ensimmäiset kaksi harrastuskoiraa olivat tollereita ja vuonna 2007 tuli ensimmäinen fllatti. Olen harrastanut noutajien rodunomaisia lajeja kaikkien koirien kanssa, osan kanssa olen myös tokoillut ja käynyt mejäkokeissa. Kaikki harrastaminen on ollut pohjatyötä metsästyskoiran taitoja varten, meillä on myös kaksi suomenajokoiraa ja kaikkien koirien kanssa käydään metsällä. Olen kasvattanut kuusi flattipentuetta, tällä hetkellä kotona on kolme flattinarttua. Siru 10v, Tellu 4v ja Minni 1v. Odotan innolla leiriä, nähdään siellä!

Pasi Pöppönen

Olen harrastanut metsästystä pienestä pojasta lähtien. Ensimmäisen oman metsästyskoiran hankin vaimoni kanssa vuonna 1989, labradorinnoutajan. Tämä koira opetti minulle kuinka tärkeää olisi kouluttaa koira niin että yhteistyö olisi joustavaa ja saumatonta. Nykyään kun lähden metsälle minulla on mukana cockerspanieli ylösajavana koirana ja labradori noutajana.

Olen saanut oppini pääasiassa englantilaisilta noutajakasvattajilta ja harrastajilta. Monta matkaa on tullut tehtyä englantiin, kuljettu seuraamassa koulutuksia ja kokeita, field trialeita ja working testejä. Olen osallistunut koirani kanssa siellä koulutuksiin ja kilpaillut myös.

Viisi koiraani olen kouluttanut Suomen Käyttövalioiksi FI KVA, yhden Ruotsin käyttövalioksi S KVA ja yhden Field Trial eli lämpimän riistan käyttövalioksi FI KVA-FT. Suomea edustamassa olen ollut kolmen eri labradorinnoutajan kanssa mm. Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Italiassa, Tsekeissä, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Unkarissa, Ranskassa ja Englannissa.

Olen kouluttanut koiria eri noutajayhdistysten, cockerspanielit ry:n ja kenneleiden järjestämissä tapahtumissa. Luonnollisesti omia Namusillan kasvattejani olen kouluttanut ensimmäisen pentueen synnyttyä vuodesta 1992 lähtien.

Tarja Tuhola (kuva Kirsi Launomaa)

Olen Tarja Tuhola Pirkanmaalta. Ensimmäinen flattini hankin vuonna -91 ja siitä lähtien flatti tai useampi on sulostuttanut elämääni yhtä puolen vuoden jaksoa lukuun ottamatta. Noutajaporukkaani on mahtunut myös kaksi jo edesmennyttä käyttölinjaista kultaista. Tällä hetkellä talouteeni kuuluvat 10-, 5- ja 1-vuotiaat flatit. Koirieni kanssa olen harrastellut pääsääntöisesti rodunomaisia lajeja sekä käytännön metsästystä, mutta myös mejä, toko ja pk-lajit ovat vuosien varrella tulleet jonkin verran tutuiksi. Kiitos kutsusta saapua kesäleirille kouluttamaan!

Tiina Mursula

Olen pitkän linjan koiraharrastaja ja aloittanut koiraharrastuksen Rottweilerin kanssa palveluskoiralajeissa jo – huh – lähes 30 vuotta sitten. Olen kouluttanut omia koiria ja ohjannut muita koiranomistajia kouluttamaan koiriaan ihan harrastuksen alusta lähtien. Olen toiminut koulutusohjaajana sekä PK-lajeissa, tokossa ja agilityssäkin.  Vuonna 2004 tuli ensimmäinen käyttölinjainen labradorinnoutaja, jonka kanssa harrastin vielä palveluskoira hakua mutta sittemmin olen keskittynyt noutajien rodunomaisiin lajeihin ja metsästyksessä noutajan ohjaamiseen. Olen kilpaillut voittajaluokassa sekä PK haussa, NOME Bssä, NOME A:ssa sekä WTssä. Tällä hetkellä kotona on 3 käyttölinjaista labradorinnoutajaa ja juuri laumaan liittynyt sileäkarvainen noutaja.   Olen käytännön lisäksi aina opiskellut myös kouluttamisen teoriaa ja vuonna 2022 suoritin eläintenkouluttaja ammattitutkinnon. Intohimoni kouluttajana onkin teorian ja käytännön yhdistäminen noutajien koulutuksessa.

Terhi Kantanen

Olen Terhi Kantanen Pöytyältä. Tällä hetkellä minulla on kaksi flattia, ”Vinha” Korven Akan Hanga, joka on jo eläkkeellä koehommista sekä nuori ”Jyty” Isle Mountain’s Vaftrudner, jonka kanssa etsimme yhteistä säveltä ja tutustumme pikkuhiljaa rodunomaisiin lajeihin. Pääasiassa koirat kuitenkin ovat mukana perheemme arjessa aina positiivisina hännänheiluttajina.

Koulutuksessa painotan omaan koiraan tutustumista ja asioiden esittelyä koiralle vaihe vaiheelta. Yleensä koirat pyrkivät tekemään oikein sen mitä niille on opetettu, joten rauhallisesti sekä oikealla tavalla etenemällä harjoituksissa molemmat osapuolet oppivat lukemaan toisiaan. Toistojen kautta ohjaaja oppii luottamaan koiraansa ja koira oppii tietämään, mitä kuuluu tehdä. Koulutuksiin tullaan hakemaan vinkkejä, joista poimitaan parhaat ja toimivimmat omalle koiralle kotiin työstettäviksi.

Olipa koirasi millainen hyvänsä, tervetuloa mukaan koulutuksiin! Kaikki oppivat, kun vain yhdessä keksitään sopivat kikkakolmoset harjoitteluun.

Pasi Puttonen

Hei, olen Pasi Puttonen Jyväskylästä. Noutajia on ollut talossa vajaa 20 vuotta ja tällä hetkellä niitä on 6 kappaletta kotona. Metsästän aktiivisesti koirien kanssa ja kokeissakin näyttäydytään vuosittain. Viime syksynä olin edustamassa Suomea Noutajien PM-kisoissa Tanskassa. Yhdistystoiminnassa olen ollut mukana reilun 10 vuotta sisältäen toimikunnissa ja johtokunnassa mukana oloa. Taisin jossain kohtaa olla paikallisyhdistyksen puheenjohtajanakin muutaman vuoden. Leirillä nähdään!

MEJÄ kouluttajat
Marko Saarni, Kari Grönman ja Acke Holmberg

Kari Grönman

Terveiset Satakunnasta!

Olen Kari Grönman Porista. Mejä -harrastukseni alkoi 90-luvulla, jolloin kiertelin kokeita labradorinnoutajani kanssa. Olen myös lajin ylituomari, jonka ansiosta monet viikonloput kuluvat metsässä, joko koiria arvostellen tai koiran kanssa kokeessa ollen. Nykyisin taloudessamme asustelee yksi labradorinnoutaja, Rudi 11 v. 

Olen saanut mahdollisuuden kouluttaa useissa eri tapahtumissa sekä aloittelevia, että hieman kokeneempia koirakoita ja nähnyt, miten onnistuminen palkitsee sekä onnistujan, että kouluttajan. Lajin perimmäinen tarkoitus on kuitenkin löytää ja kouluttaa koirakoita käytännön jäljestystehtäviin. Loukkaantuneen eläimen talteen saaminen on todella palkitsevaa.

Odotan innolla tapaavani taas lahjakkaita uransa alkupuolella olevia koirakoita, sekä jo hieman pidemmälle ehtineitä harrastajia ja tietysti Flatti-leirin välitöntä tunnelmaa.

Nähdään Surkeella!

Marko Saarni

Hei, olen Marko Saarni - aika pitkänlinjan MEJÄ-harrastaja ja MEJÄ-ylituomari Sipoosta. Flattien kesäleirille on jälleen kasattu hyvä paketti MEJÄ koulutuksia niin aloittelijoille kuin myös pidemmälle harrastuksessa ehtineille. Koulutus lähtee teidän tarpeistanne ja ne suunnitellaan juuri teidän koiraanne ajatellen. Onpa sinulla sitten tavoitteena luotettava käytännön jälkikoira tai jälkivalion titteli, uskon että leirin koulutuksista on sinulle ja koirallesi hyötyä. Torstaina on leirillä MEJÄ-koe, joten loppuviikon koulutuksissa voidaan vaikka keskittyä siihen, miten seuraavassa kokeessa saataisiin tulosta parannettua.

 Tervetuloa Kesäleirille, MEJÄ-tivoliin.

Acke Holmberg

Hälsnigar från Kimitoöön. 

Olen Acke Holmberg. Olen harrastanut mejää noin parikymmentä vuotta. Ja ollut tuuri ohjata hyviä koiria, sekä omia että toisten koiria rodusta tinkimättä, vain rakkaudesta lajiin. Olen ollut mukana kouluttamassa mejässä. Minulla kaksi koiraa, Viivi 7-vuotias labradorinnoutaja ja NATO noin vuoden ikäinen chessi. Teemme käytännön jäljestyksiä 30–40 kpl metsästykaudella. Peili on paras kouluttaja mejässä. Vi träffas i Juli. 🙂

TOKO ja Rally-toko kouluttajat
TOKO Pipa Pärssinen
Rally-toko Tuija Manninen

Pipa Pärssinen

Olen Pipa Pärssinen ja tulen kouluttamaan leirille tokoa/tottelevaisuusjuttuja. Itselläni on tällä hetkellä kaksi flattia, Filurin Magpie "Alli" ja Filurin Puffin "Pulu", joiden kanssa teen tokoa ja nomea sekä vähän rally-tokoa ja jälkeä. Lisäksi molemmat ovat innokkaita metsästyskoiria. 

Tokon koen flateille sopivaksi lajiksi muiden rinnalle, koska siinä tarvittavia taitoja voi hyödyntää muuallakin. Lajia voi tehdä "arkitottelevaisuusmielessä" tai sitten voi keskittyä koepuolen juttuihin - kaikille löytyy jotain. Varsinkin koepuolella laji on melko haastava ja sen vuoksi kiinnostava: tokossa pääsee yhdistämään tarkkaa teknistä tekemistä sekä erilaisten temppujen ja tehtävien opettamista sopivaan vireystilaan. Leirillä tokoa tehdään enemmän koepuoli mielessä, mutta tokon pohjat sopivat myös muihin lajeihin (esim. rally-toko, koiratanssi tai PK-tottelevaisuus) sekä arkikäytöksen kouluttamiseen. 

Tuija Manninen

Olen Tuija Manninen ja lupauduin vetämään leirille rally-tokoa.  Meillä kotona asuu täällä hetkellä kaksi flattia Jade 10kk ja Mila 9v. Nuorimmalle koirallemme olen alkanut opettamaan rally-tokoa lähinnä sisällä tehtävinä temppuina ja vanhempi, joka on jo rally-toko valio niin on treeneissä mukana lähinnä tekemisen ilosta.  Viimevuosina olen kouluttanut lähinnä vesipelastusta ja rally-tokoa, vaikka vuosien mittaan on tullut tutustuttua moneen eri lajiin. Rally-tokossassa mielestäni parasta on iloinen tekeminen koiran kanssa ohjaten ja kannustaen. Luokkien edetessä vaatimustaso kasvaa ja antaa mukavasti haastetta.

Muut kouluttajat
Pentukoulutus Heidi Siipo

Heidi Siipo

Olen Heidi Siipo, aktiivinen koiraharrastaja Keski-Pohjanmaalta. Koirat ovat olleet osa elämääni ihan lapsesta asti. Silloin jo taisi aavistella että tästä tulee elämäntapa. 12-vuotiaana sain ekan oman koiran. Ensimmäinen flattini tuli minulle 2005 ja sillä koiralla alkoi myös kokeissa/kilpailuissa käyminen. Siitä asti on meno on jatkunut. 🥰 Olen käynyt myös eläintenkouluttaja ammattitutkinnon 2022, sekä toimin aktiivisesti yhdistystoiminnassa. 

Tällä hetkellä arkeani ilostuttaa sileäkarvaiset noutajat Diwa 9-vuotta (Morrini Falls Of Dee) ja Jade 6-vuotta (Harvahampaan Painted On My Heart). 

Tykkään tehdä useampaa lajia ja minusta se on myös koiran kannalta mukavaa vaihtelua. Päälajeina toko, nome sekä näyttelyt. Sivulajeina rally-toko ja pk-lajit. Syksyllä käymme käytännön metsällä, siitä nämä nauttivat koko sydämellä ja ilo on olla avuksi metsällä koirien kanssa. 

Koen tärkeänä että pennun kanssa mennään kohti hyvän yhteistyön rakentamista. Haluan että pennulla on minun kanssani mukavaa ja turvallista. Keskityn paljon oikeanlaisen palkitsemisen ja motivaation löytämiseen. Tärkeänä pidän myös itsevarmuuden kasvattamista. Pentu onnistuu harjoituksissamme, oppii ratkaisemaan myös itse tai tarvittaessa pienellä tuellani selvittää asioita. 

Nähdään leirillä ja tervetuloa pentukouluun.