Rotumääritelmä

Klaukkalan Kuva ja Kello

Sileäkarvainen noutaja - Flatcoated retriever

KÄYTTÖTARKOITUS: 
Noutaja.

FCI:N LUOKITUS: 
Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat alaryhmä 1 noutajat. Käyttökoetulos vaaditaan.

YLEISVAIKUTELMA: 
Keskikokoinen, iloinen, eloisa koira. Älykäs ilme. Voimakas olematta kömpelö, jalo olematta hontelo.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: 
Omaa luontaiset työskentelytaipumukset. Iloista ja ystävällistä luonnetta kuvastaa innokas hännänheilutus. Itsevarma ja ystävällinen.

PÄÄ: 
Pitkä ja kuiva. 
KALLO-OSA:
Kallo: Litteä, ei kovin leveä. Otsapenger: Vähäinen, ei lainkaan korostunut. Kuononselkä ei saa olla laskeva eikä kohoava.
KUONO-OSA:
Kirsu: Suurehko, sieraimet avoimet. Leuat / hampaat / purenta: Leuat pitkät ja voimakkaat siten, että koira kykenee kantamaan jäniksen tai suurenkin riistalinnun. Täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat terveet ja vahvat. Silmät: Keskikokoiset, tumman- tai pähkinänruskeat, ilme hyvin älykäs (pyöreät, ulkonevat silmät ovat vakava virhe). Eivät vinoasentoiset. Korvat: Pienet, kohtalaisen korkealle kiinnittyneet, tiiviisti päänmyötäiset.

KAULA: 
Pitkähkö ja kuiva, liittyy viistosti, symmetrisesti ja sulavasti lapoihin ja selkään, mikä mahdollistaa vaivattoman työskentelyn.

RUNKO:
Lanne: Lyhyt ja leveä. Pitkä, heikko lanne on vakava virhe. Rintakehä: Syvä ja melko leveä. Eturinta selvästi näkyvä. Etummaiset kylkiluut melko litteät. Kylkiluiden kaarevuus on suurimmillaan keskikohdalla väheten takaosaa kohti.

HÄNTÄ: 
Lyhyehkö, suora, luontevasti selkälinjan jatkona. Häntä heiluu eloisasti mutta ei saa nousta paljon selkälinjan yläpuolelle.

RAAJAT:
ETURAAJAT: Suorat ja kauttaaltaan hyväluustoiset. Kyynärpäät: Liikkuvat suoraan rungonmyötäisesti. Etukäpälät: Pyöreät, voimakkaat ja tiiviit. Varpaat hyvin kaareutuneet, päkiät paksut ja vahvat.
TAKARAAJAT: Lihaksikkaat. Koira seisoo tasapainoisesti. Polvet: Kohtuullisesti kulmautuneet. Kintereet: Kohtuullisesti kulmautuneet, matalat. Pihtikintereisyys on vakava virhe. Takakäpälät: Pyöreät, voimakkaat ja tiiviit. Varpaat hyvin kaareutuneet, päkiät paksut ja vahvat.

LIIKKEET: 
Vapaat ja sulavat, edestä ja takaa katsoen suorat.

KARVAPEITE:
Karva: Tiheä ja laadultaan hienosta keskivahvaan, mahdollisimman sileä. Häntä ja raajat hapsuttuneet. Aikuisen koiran valmis hapsutus viimeistelee tyylikkään ulkomuodon.

VÄRI: 
Musta tai maksanruskea.

KOKO JA PAINO:
Ihannekorkeus: Urokset 59 – 61,5 cm (23-24 tuumaa). Nartut 56,5 - 59 cm (22-23 tuumaa). Hyväkuntoisen koiran ihannepaino: Urokset 27 - 36 kg. Nartut 25 - 32 kg.

VIRHEET: 
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
•Vihaisuus tai arkuus
•Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.
•HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.