Rally-toko

Rally-toko on USA:ssa 2000-luvulla kehitetty laji, joka virallistui Suomessa v. 2014. Rally-tokossa sekoittuu osia tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Koiraa saa ohjata radalla suullisilla käskyillä ja eleillä. Lisäksi koiraa saa kannustaa ja kehua radan suorittamisen aikana. Tehtäviä on radalla 10-20 kappaletta. 

Rally-tokon tehtävät ovat monipuolisia, esim. seuraamista, suunnanvaihtoja, asennonvaihtoja, pysähtymisiä, sivuttaissiirtymiä, estetehtäviä (esim. hyppy) ja peruuttamisia. Rally-tokokilpailuissa on neljä luokkaa: alokas, avoin, voittaja ja mestari. 

Kahdessa alemmassa luokassa koira työskentelee vain ohjaajan vasemmalla puolella ja kahdessa ylemmässä joko vasemmalla tai oikealla puolella. 

Rally-tokon perusajatuksena on opettaa koiralle erilliset tehtävät, minkä jälkeen tehtäviä voi alkaa sijoittaa radalle peräkkäin. Radat ovat aina erilaisia, joten koiran kanssa ei voi opetella ulkoa tietynlaisia tehtäväyhdistelmiä. Koiran kanssa pääsee siis aina hieman uudenlaiseen tilanteeseen uudella radalla. Tärkeää suorittamisessa on koiran ja ohjaajan välinen hyvä yhteistyö, johon liittyy tehtävien oikeanlainen suorittaminen. Laji sopii hyvin koirakon yhteistyön ja kontaktin harjoitteluun ja parantamiseen, koiran aktivointiin ja temppujen opettamiseen. Rallya voi harjoitella helposti vaikka omassa olohuoneessa tai pihalla, koska perusharjoittelussa ei vaadita paljon tilaa.

ALO-luokassa suoritus tehdään koiran ollessa hihnassa Kuva julkaistu Sporttirakin luvalla