Toiminta

Tapahtumat - Aluetoiminta - Toimikunnat - Noutajan kouluttaminen - Käytännönmetsästys - NOU/NOME/WT - MEJÄ - Näyttelyt - TOKO - Rally-toko - Palveluskoiralajit - Vesipelastus - Agility - Nosework - Koiratanssi - Linkit

Teksti Camilla Leijona

Flatti on harrastuskoirana erittäin monipuolinen. Rodunomaisten lajien sekä näyttelyiden lisäksi flatti viihtyy lähes kaikissa koiraharrastuksissa, joissa omistajakin viihtyy. Harrastaminen flatin kanssa tuo mielekkyyttä koiran elämään sekä parantaa koiran ja ohjaajan suhdetta. Rodussa on paljon toiminnantarmoa, jota ei pureta pelkällä lenkkeilyllä, mutta onneksi lajeissa on mistä valita!

Agility eli koirien esterata sopii varsinkin virtaviivaisemmille ja keveille flateille. Energisen ja vauhdikkaan rodun mieleen voi olla myös uusi tulokaslaji hoopers, joka on agilityn serkku ilman kontaktiesteitä ja hyppyjä. Hoopersissa koira menee läpi hooppien ja putkien sekä kiertää tynnyreitä ja veräjiä. Koiraa ohjataan niin, että ohjaaja pysyttelee kauempana koirasta rajatulla ohjausalueella.

Tokossa eli tottelevaisuuskokeissa flatit ovat menestyneet vuosien varrella, ja laji sopiikin mainiosti helposti oppivalle sekä innokkaalle rodulle. Tokossa koira suorittaa liikkeitä, jotka koostuvat erilaisista taidoista, mm. noutaminen, seuraaminen, luoksetulo, kauko-ohjaus sekä odottaminen. Useista tottelevaisuuskokeisiin harjoiteltavista taidoista on iloa ihan arkeenkin.

Tokon sukulaislajissa rally-tokossa koira suorittaa yhdessä ohjaajan kanssa radan, jossa on erilaisia seuraamisen yhteydessä tapahtuvia tehtäviä: mm. sivulletuloja, käännöksiä, asennonvaihtoja sekä yksittäisiä esteitä, kuten hyppy ja putki. Jokainen rally-rata on erilainen, joten koira tai ohjaaja eivät pääse kyllästymään.

Nosework sopii flatille yhtä hyvin kuin nenä koiran kuonoon. Lajissa koira etsii hydrolaatteja (eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli) ja löydettyään hajun ilmaisee sen ohjaajalleen. Laji sopii paitsi kisaamaan tähtääville, myös heille, joita kiinnostaa rauhoittavan ja mielekkään toiminnan tarjoaminen koiralle. Virallisten hydrolaattien sijaan koiralle voi opettaa myös minkä tahansa muun hajun etsimistä, esim. kanelin tai teen.

Koiratanssi eli luova tottelevaisuus musiikin tahdissa on oiva valinta kontaktihaluiselle ja oppivaiselle flatille, ja lajissa myös ohjaaja saa laittaa luovuutensa likoon. Ohjelman saa koostaa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa, ja valita sellaiset liikkeet ja tehtävät, joissa oma koira on parhaimmillaan. Koiratanssissa on kaksi alalajia: HTM eli heelwork to music, joka koostuu pääosin seuraamisesta eri positioissa, sekä freestyle, jossa ohjelmassa voi olla periaatteessa mitä vain liikkeitä ja temppuja.

Palveluskoiralajeista flattien kanssa harrastetaan yleisimmin jälkeä, hakua ja viestiä. Näihin kaikkiin lajeihin kuuluu tottelevaisuusosio, esineruutu ja itse “päälaji”. Jäljellä koira seuraa ihmisen tekemää jälkeä ja ilmaisee jäljen tekijän jättämät esineet ohjaajalle poimittavaksi. Hakukokeessa koira taas etsii maastoon piiloutuneet ihmiset ja ilmaisee heidät ohjaajalleen. Viestikokeessa koira puolestaan juoksee kahden ohjaajan välillä. Kokeessa koiran itsenäinen ongelmanratkaisukyky sekä nopeus on valttia. Nämä kaikki kolme lajia sopivat erinomaisesti energisen, ihmisiä rakastavan, hyvänenäisen ja maastossa helposti liikkuvan flatin harrastettavaksi.

Pelastuskoirapuolella on myös omanlaisensa pelastushaku ja -jälki. Pelastuspuolella koiran kanssa voi harrastaa myös raunioita, jossa koira ilmaisee raunioihin piiloutuneet henkilöt. Lajeina nämä sopivat erinomaisesti flatille, ja vaativat ohjaajalta sitoutumista myös itsensä kehittämiseen.
Laviinikoiriakin flateissa on, laviinikoirat etsivät lumeen hautautuneet ihmiset.

Vesipetojen suosima vesipelastus on erinomainen kesälaji, joka sopii uimaintoisille flateille mainiosti. Talvella lajissa vaadittavia taitoja voi treenata kuivaharjoitteluna sekä esim. koirauimaloissa.

Urheilulliselle ohjaajalle flatti sopii niin lenkkikaveriksi juoksulenkeille kuin pariksi canicrossiin eli koirajuoksuun. Pyörällä tai kickbikella vauhtihirmut pääsevät vielä kovempaan menoon, ja talvikauden valinta on tietysti vetohiihto tai potkukelkkailu.

Flatin monipuolisuudesta kertoo myös se, että flatteja on työkäytössä niin homekoirina, huumekoirina, oppaina kuin erilaisina avustajakoirinakin. 

Kaikki ohjaajat eivät innostu kokeissa ja kisoissa käymisestä. Yllä olevia lajeja voi kuitenkin harrastaa ihan yhtä lailla omaksi ilokseen, vailla kisatavoitteita. Myös sellaiset lajit, joissa ei ole “virallista” harrastus- tai kilpailutoimintaa, ovat toiminnanhaluiselle koiralle mieleen. Flatista voi kouluttaa itselleen vaikkapa sienten etsijäkoiran. Tai kuinka kivaa olisi, kun koira häntä heiluen etsisi ulos kadottamasi avaimet, tai vaikkapa naapurin pudottaman kännykän? Myös esim. Dobolla eli koiran ja ohjaajan yhteisellä jumpalla saa ohjaaja hien pintaan ja koiran samalla väsytettyä. 

Flatin kanssa harrastetaan ilolla, vakavasti nauraen. Flatti kehittyy kohtuullisen hitaasti aikuiseksi, mutta jaksaa naurattaa vielä veteraaninakin. Flatin kouluttaminen vaatiikin ohjaajalta usein huumorintajua ja kekseliäisyyttä. Luustoltaan terveenä ja keskivahvana rotuna flatin fysiikka ei yleensä tule harrastusten tielle. Flatti on yleensä myös alustavarma, äänivarma ja sosiaalinen koira, jonka kanssa harrastamisessa rajoitukset tuovat enemminkin ohjaaja ja ohjaajan taidot kuin koira itse. Flatti on yleensä motivoitavissa monipuolisesti ruualla, leluilla ja leikillä, sosiaalista palkkaa unohtamatta.

Juho Pajari