Nartun omistajalle

Teettäisinkö nartullani pennut?

Tämä ajatus tulee välillä nartunomistajien mieleen. 

Tässä yhteydessä on hyvä miettiä, miksi teettäisin nartullani pennut? Mikä on kasvatustyöni tavoite? Mitä tulevalla yhdistelmällä on annettavaa rodulle vai haluanko vain yksinkertaisesti kokea pentujen syntymisen ja hoitamisen ilon.

On myös vanha uskomus, että nartulla pitää teettää ainakin yhdet pennut, jotta sille ei tulisi kohtutulehdusta. Tämä ei pidä paikkaansa. Mikäli koiralla on häiritsevät juoksut tai vaikeat valeraskaudet, ne eivät pentuja teettämällä korjaannu. 

Miettiessäsi teettäisitkö koirallasi pennut, on sinun hyvä miettiä myös seuraavia asioita:

  • Onko narttuni ja myös perimältään terve (lonkat, silmät, kyynärät, polvet yms.)?
  • Onko narttuni luonteeltaan tasapainoinen, sellainen että se pystyy esimerkillään antamaan pennuille hyvän lähtökohdan? Luonteeltaan virheellistä, arkaa tai aggressiivistä yksilöa ei tulisi käyttää jalostukseen.
  • Onko nartullani rodunomaiset käyttöominaisuudet (hyväksytty taipumuskoetulos)?
  • Onko narttuni ulkomuodoltaan rotumääritelmään verrattuna vähintään keskitasoa ja palkittu näyttelyissä arvosanalla EH (erittäin hyvä) tai ERI (erinomainen).
  • Osaanko hoitaa nartun terveyttä tiineysaikana ja osaanko hoitaa narttua ja pentuja synnytyksessä sekä synnytyksen jälkeen?
  • Pystynkö järjestämään kotonani nartulle ja pennuille paikan (mieluummin oma huone) missä koirani saa olla rauhassa pentujensa kanssa? Narttu tarvitsee pentujen hoitoon ensimmäisten viikkojen aikana täydellisen rauhan.
  • Osaanko antaa tukea ja neuvoa tuleville pennunostajille, esim. trimmausapua, koulutusapua, neuvoja erilaisissa tilanteissa.
  • Tiedänkö velvollisuuteni ja vastuuni kasvattajana?
  • Mitä teen myymättömille pennuille? Onko minulla mahdollisuus pitää niitä pidempään kotonani?
  • Mistä löytäisin uroksen, joka täydentää narttuni ominaisuuksia, mutta sillä ei ole samoja vikoja kuin nartussani?

Harkitse siis kahdesti tai mieluummin useammin, mitkä ovat syysi pentujen teettämiselle ja onko sinulla riittävät edellytykset kasvatustyöhön ja myös pentujen jälkihoitoon.

Tutustu rotuun ja pennuttamiseen liittyviin määräyksiin ja vaatimuksiin, ota yhteyttä rotujärjestön jalostusneuvojaan ja mahdollisesti rodun kokeneisiin kasvattajiin ja kysele, kuuntele ja ota opiksesi ja mieti sitten uudelleen, halutko ryhtyä jalostamaan koirarotua.

Kirjallisuutta:
Helena Koskentalo: Parempaan pentutulokseen, koirankasvattajan käsikirja

Juho Pajari