Kouluttajat

NOME-kouluttajat

Hei kaikille!

Nimeni on Sanna Lähdeoja ja asustelen Vantaalla. Noutajavuosia takana reilu 15. Tällä hetkellä kotona asustaa 3 käyttölinjaista labradoripoikaa. Harrastan koirieni kanssa kaikkia rodunomaisia lajeja ja käyn aktiivisesti metsällä.

Uskon vahvasti koiran ja ohjaajan väliseen tasapainoiseen suhteeseen ja sen yhdessä luomiseen. Tämä toimii perustana kaikelle sille koulutukselle mitä koiran kanssa yhdessä teemme. Pyrin näkemään koiran yksilönä ja kouluttamaan sitä juuri sen tarpeiden mukaan.

Kiva nähdä tuttuja ja uusia tuttavuuksia leirillä. Muistakaa varata mukaan avoin ja iloinen mieli. Leirillä nähdään!

Hei!

Olen Barbro Fagerholm ”Paapu” ja asustelen Vaasassa mieheni ja neljän metsästyslinjaisen labradorinnoutajan kanssa.

Ensimmäinen noutaja tuli meille vuonna 1991 ja siinä yhteydessä alkoi nomeharrastus sekä aktiivinen yhdistystoiminta.

Kotiyhdistykseni on Merenkurkun noutajat ja siellä olen toiminut vuosien varrella erilaisissa tehtävissä mm. Nome-toimikunnan vetäjänä. Myöhemmin olen toiminut myös Suomen Metsästysnoutajissa, Suomen Noutajakoirajärjestössä, SNJ:ssä ja lisäksi vuoden SNJ:n edustajana Yhteistyötoimikunnan puheenjohtajana. Tällä hetkellä aika menee Suomen Noutajakoirajärjestön nome-toimikunnassa, missä vastaan aluekouluttajaohjelmasta.

Koiramme ovat vuosien varrella startanneet kaikissa noutajien rodunomaisissa kokeissa ja koulutamme koirat heti pennusta lähtien toimimaan kokeissa sekä metsästyksessä. Nykyään kuitenkin tärkein asia meidän perheessä on metsästys.

Asia mikä on vahvistunut vuosien varrella on, että yksikään koira ei ole samanlainen kuin toinen, joten koiran kouluttamisessa tämä on minulle tärkeä asia. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Minun ajatukseni koiran kouluttamisesta on että vahvistetaan ja hyödynnetään koiran parhaita ominaisuuksia, koska silloin koiran heikommat ominaisuudet jäävät pienemmälle huomiolle ja ohjaaja pystyy onnistumisten kautta nauttimaan koiransa kouluttamisesta ja etenemään tavoitteissaan. Koiran kouluttamisen tulisi olla hauskaa sekä ohjaajalle että koiralle.

Nähdään kesällä ja kiitos kun sain jälleen kutsun tulla leirille kouluttamaan.

Olen Lotta Vuorinen, elämäntapanoutajaharrastaja Kouvolasta. Olen harrastanut labradorinnoutajia vuodesta 1995 lähtien ja kasvattanut niitä 2000-luvun alkupuolelta alkaen kennelnimellä Mouldhill’s. Olen käynyt koirieni kanssa aina metsällä ja kokeissa, kotona minulla on ollut sekä ns. näyttely- että käyttölinjaisia labradoreja. Koirieni kanssa olen vuosien varrella startannut kaikissa noutajien koemuodoissa taippareista SM-kokeisiin ja A-kokeisiin. Erityisesti WT- ja A-kokeet ovat lähellä sydäntäni, mutta toki myös B-kokeilla on oma paikkansa. Rodunomaisten kokeiden lisäksi olen harrastanut koirieni kanssa myös jälkikokeita niin labradorien kuin myös toisen rotuni, karkeakarvaisten mäyräkoirien kanssa. 

Flatti on rotuna minulle myös melko tuttu lainaflattien ansiosta, joita olen käyttänyt niin näyttelyissä kuin kokeissakin. Olenpa kerran osallistunut ohjaajana myös Flattimestaruuteen! Olen toiminut aktiivisesti yhdistyskentässä erilaisissa tehtävissä niin kokeiden kuin näyttelyiden järjestäjänä, kouluttajana ja hallintotehtävissä ”kotiyhdistyksenäni” Labradorinnoutajakerho. Koepuolella olen ollut mukana järjestämässä kaikkia kokeita taipumuskokeista isoihin A-kokeisiin ja Suomessa järjestettyihin Individual Challenge Cupiin sekä International Working Testiin. Olen käynyt myös Euroopassa ja Briteissä seuraamassa kansainvälisiä kokeita ja kiertänyt näyttelyitä pitkin Eurooppaa. Vaikka olenkin pääasiassa näyttelyihminen ja valmistuin viimeisimmältä ulkomuototuomarikurssilta, nautin koirien kouluttamisesta ja niiden kanssa kokeissa käymisestä ja erityisesti hyvien koirakoiden työskentelyn näkemisestä. Tärkeintä on, että jokaisella koirakolla on yhdessä hyvä suhde. Jokainen asettaa omat tavoitteensa harrastamiselle, ja niiden huomioimiseen ja edistämiseen pyrin aina pitäessäni koulutuksia. Koska niin me ihmiset kuin koiratkin olemme erilaisia, ei kouluttamiseen ole vain yhtä oikeaa tietä. Toivottavasti pystyn antamaan osaltani ajatuksia noutajan kouluttamisesta ja ohjaamisesta, joista jokainen voi poimia itselleen toimivat metodit.

Lopuksi vielä kiitokset kutsusta tulla kouluttamaan Flattileirille! Tämä on toinen kerta kun olen leirillänne. Edellinen kerta oli muistaakseni 2009, eli onhan siitä jo tovi vierähtänyt. Toivon antoisaa leiriä kaikille. Muistakaa kaikessa koiran kanssa touhuamisessa perusasiat ensin kuntoon! Nähdään heinäkuussa!

Olen Pipa Pärssinen, Oulu/Kannus-akselilta. Flatteja minulla on ollut reilut parikymmentä vuotta ja nyt kotona asustelee kaksi flattia, Alli (Filurin Magpie) 5 v ja Pulu (Filurin Puffin) 1 v. Flattien pariin aikanaan päädyin niiden monipuolisuuden ja miellyttävän luonteen takia, eikä ole tarvinnut katua. Lajivalikoima itselläni on toko, nome, rally-toko, jälki ja agility sekä etsintätyöskentely.

Kouluttamisessa pidän tärkeänä sitä, että koiran ja ohjaajan välillä on hyvä luottamus ja yhteistyö. Tavoitteena on työhaluinen koira jonka kanssa on helppo työskennellä. Toko- ym. Taustan takia pidän ehkä liikaakin innokkaista ja toimintaa tarjoavista koirista, jotka yrittävät itse ratkaista tehtäviä ja keksiä, mitä niiden halutaan tekevän.

Eläinten kouluttamisen puolelta tulee kiinnostus siihen, mitä koiran mielessä liikkuu, mitä se ajattelee, tuntee jne. Sekä millaista tutkimustietoa näistä on. Koiran pääkopassa tapahtuvat prosessit vaikuttavat siihen, miten koira oppii ja miten se suhtautuu koulutukseen. Mielestäni on tärkeä perustella sitä, miksi jotain tehdään, eikä tehdä asioita vain siksi, että ”niin on aina tehty” tai ”joku sanoi, että niin pitää tehdä”. Kouluttamisessa pitää olla selkeä tavoite eli mitä halutaan, että koira tekee sekä menetelmät, miten siihen päästään. Lisäksi pitää analysoida, toteutuiko tavoite ts. Oppiko koira jotain.

Olen Henriikka Kontturi ja asun Mustasaaren kunnassa Vaasan kupeessa.

Perheeseeni kuuluu avopuoliso Teemu, 15-vuotias poikamme Anton sekä kaksi labradorinnoutajanarttu Bowmore’s Like Classic "Penni" 11v. ja Seahunter Pumpkin Light "Peso" 3v. Muutaman viikon päästä lauma täydentyy kolmannella, kun kotiin muuttaa Peson tytär ”Lati”. 

Ensimmäinen noutaja meille on tullut 1991. Olin silloin 9-vuotias. Tämän labradorin kanssa yritin harrastaa kaikkea mahdollista. Voitte kuvitella 9-vuotiaan tytön, joka on toivonut koiraa koko ikänsä ja vihdoin sen sai! Mejä sitten oli meidän juttu, jossa pääsimme aina SM-tasolle asti. Koiria on ollut vuodesta 1991 lähtien, pääasiassa kaikki noutajia, paitsi Kannuksessa opiskellessa minulla oli projektikoirana käyttölinjainen saksanpaimenkoira. Olen harrastanut koirieni kanssa laidasta laitaan lajeja, mm. PK-puolen suojelua, metsäjälkeä, mejää, näyttelyitä, nomea ja nyt myös WT:tä.

Tällä hetkellä pääpainona harrastamisessa on Nome-B- ja WT-kokeet. Peson kanssa on aloiteltu kisaamista. Ensimmäinen vuosi alkoi loistavasti, toivottavasti se saa jatkoa.  Ajanpuutteen vuoksi harrastuslajit ovat vuosien myötä vähentyneet, mutta  toivottavasti aikaa löytyisi kisata tulevaisuudessa muissakin lajeissa.

Kiitän jälleen kutsusta tulla kouluttamaan kesäleirille, siellä tavataan!

Minna Jatkola

 

Hei kaikille,

Olen pitkän linjan noutajaharrastaja Mäntästä, 42 vuotta touhunnut kaikenlaista koirieni kanssa. Meillä on ollut kultaisianoutajia ja tollereita, tällä hetkellä kaksi käyttökultsua.

On hauska tulla teidän kanssa leirille. Kiitos kutsusta!

 

Hei,

olen Anne Kolsi Orimattilasta.

Minulla on ollut flatteja vuodesta 1994, tällä hetkellä kotona asustaa urokset Usko 5 v ja Taisto 2,5 v.

 

Koirieni kanssa olen harrastanut näyttelyitä ja rodunomaisia lajeja. Etenkin NOME-B on sydäntäni lähellä. Osallistun koirieni kanssa paljon erilaisiin koulutuksiin pitääkseni itseni ajan tasalla uusista koulutusmenetelmistä. Koulutusmenetelmäni perustuvat positiiviseen vahvistamiseen. Leirillä koulutan nuoria koiria ja aloittelevia koirakoita. 

Tarja Tuhola

 

Hei!

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 32 vuotta siitä, kun ensimmäisen kerran tutustuin taippareihin ja nome-kokeisiin sekä niihin treenaamiseen. Alkuvaiheen opit tulivat kaakon suunnalla Pekkasen Hannelen ja Tepon sekä Sipolan Mison treeneissä. Oman koiran hankkimiseen tuli mahdollisuus toukokuussa 1991, jolloin ensimmäiseksi noutajaksi valikoitui varsin lahjakas flattineiti Utulinnun Rapsodia eli Vilppu. Sen kanssa edettiin koerintamalla hyvin nopeasti, ja saatiin VOI-luokasta kakkostulos jo keväällä 1994. Nämä mukavat alkukokemukset ja kivat noutajaporukat innostivat harrastuksen pariin, ja niin noutajakoiratoiminta sekä noutajien omistaminen on ollut olennaisena osana elämää jo 30 vuotta.

Kiitos kutsusta saapua jälleen kouluttamaan flattileirille!

Olen Mika Sarekivi Ulvilasta, Porin kupeesta. Flattien kanssa olen puuhastellut vuodesta 2001 lähtien. Kokemusta eri koiraharrastuslajeista minulle on kertynyt mm. Nome, Toko, Pelastushaku, Agility, sekä Palveluskoirien hausta. Palveluskoira puolella olen jahkaantunut yhdistystoimintaan siten, että olen toiminut paikallisen yhdistyksen puheenjohtajana nyt 11 vuotta. Yhdistystoiminnan myötä, myös suojelu(IPO)harrastajien harjoitteita on tullut läheltä seurattua.

Nomeen olen tutustunut ensimmäisen koirani kasvattajan, ”flattikuru” Saastamoisen Jorin kautta.

Jorin käyttämää ns. pehmeää koulutuslinjaa (positiivista tunnekoulutusta) joka myös entistä enemmän on pesiytynyt suojeluun, pyrin vaalimaan omissa koulutuksissani.

Näköjään olen ollut ensimmäisen kerran flattileirillä kouluttamassa vuonna 2007, joten suuri kiitos jälleen kutsustanne.

 


 

MEJÄ-kouluttajat

Olen Mikko Ahti Salosta. Meillä on kaksi käyttölinjaista labradorinnoutajaa, joiden kanssa käymme metsästys- ja jäljestämiskokeissa sekä harrastamme metsästystä. 

MEJÄ-ylituomariksi olen valmistunut 2009. Tuomarointitehtävien lisäksi olen vuosien varrella vetänyt useamman MEJÄ-kurssin ja maastoharjoituksen aloitteleville lajin harrastajille. Jo kokeneempia mejäilijöitä olen kouluttanut Mejä-Ylituomarit ry:n järjestämillä koetoimitsijakursseilla. Olen MEJÄ-ylituomarikollegion jäsen.

MEJÄ-harrastuksen palkitsevimpia hetkiä on päästä mukaan käytännön jäljestämistehtäviin. Toimin aktiivisesti SRVA-ryhmässä, jossa koirista on korvaamaton apu meillä päin runsaina esiintyvien kauris- ja peurakolareiden selvityksissä. Myös haavakkotapauksissa koira kutsutaan apuun. MEJÄ onkin niitä harvoja lajeja, joissa harjoitusten ja kokeiden myötä saatavaa kokemusta pystyy oikeasti hyödyntämään käytännön työtehtävissä. 

Jälkikoiran koulutuksessa haluan korostaa kahta asiaa. Ensinnäkin motivaatiota jäljen seuraamiseen tarvitaan. Jokainen koira seuraa jäljen hajua muutaman metrin, mutta jäljestämistä pitää jatkaa koejäljen pituuden verran, käytännön jäljestämistehtävissä joskus vielä moninkertaisesti pidempäänkin. Toiseksi koiran on pystyttävä itsenäiseen työskentelyyn, ohjaaja kun ei tiedä missä se jälki kulkee, vaan pitää luottaa koiran nenään. Oikealla harjoittelulla näitä kumpaakin ominaisuutta on mahdollista rakentaa. 

Olen ensimmäistä kertaa mukana Flattileirillä. Odotan innolla leirin MEJÄ-koulutuksia ja mukavaa yhdessäoloa hyvässä porukassa. Nähdään kesällä Surkeella!

Terveiset Satakunnasta!

Olen Kari Grönman Porista. Mejä -harrastukseni alkoi 90-luvulla, jolloin kiertelin kokeita labradorinnoutajani kanssa. Olen myös lajin ylituomari, jonka ansiosta monet viikonloput kuluvat metsässä, joko koiria arvostellen tai koiran kanssa kokeessa ollen. Nykyisin taloudessamme asustelee yksi labradorinnoutaja, Rudi 8v. 

Olen saanut mahdollisuuden kouluttaa useissa eri tapahtumissa sekä aloittelevia, että hieman kokeneempia koirakoita ja nähnyt, miten onnistuminen palkitsee sekä onnistujan, että kouluttajan.

Odotan innolla tapaavani taas lahjakkaita uransa alkupuolella olevia koirakoita, sekä jo hieman pidemmälle ehtineitä harrastajia.

Nähdään Surkeella!

 

 


 

RALLY-TOKO / TOKO -kouluttaja

Olen Tytti Lintenhofer Kalajoelta. Minulla on ilo tulla kouluttamaan leirille rally-tokoa ja tokoa.
Taustaltaan olen kennelalan opettaja, eläintenkouluttaja AT, koira-alan mentaalivalmentaja ja rally-tokotuomari.  

Minulla on kaksi kultaistanoutajaa Neva ja Nia. Nevan kanssa olemme aloittaneet uutena lajina koiratanssin, joka on ollut minulla jo haaveena pidemmän aikaa. Tässä vaiheessa olemme toki ihan aloittelijoita, mutta katsotaan mihin tämä laji meidät vie. Nia on alle vuoden ikäinen, täyttä elämäniloa pursuva kultsuneiti, jonka kanssa on tarkoitus suorittaa tänä vuonna taipparit. 
Muita harrastuksia meillä on mm. rally-toko, toko ja rodunomaiset lajit.  

Itselleni tärkeää on yhdessä tekemisen ilo.  

Onnistuneeseen koulutukseen vaikuttuvat monenlaiset tekijät. Toimiva ihmis-koirasuhde on yhtä tärkeä kuin asenne ja koulutustekniikka.  

Nähdään leirillä!